Gå till innehåll
Sundsvalls Fältrittklubb
Sundsvalls Fältrittklubb

Matcha ryttare med häst

På Sundsvalls Fältrittklubb utser våra instruktörer hästar till eleverna. Oftast rider en elev samma häst tre gånger, därefter får eleven byta och rida en annan häst. Att rida olika hästar är utvecklande för eleven samtidigt är det viktigt att matcha ihop rätt ekipage.

Det är flera faktorer våra instruktörer tar hänsyn till när de matchar häst och ryttare.

Storlek

För hästens hållbarhet och för att ryttaren ska kunna inverka rätt på hästen är det viktigt att ekipaget stämmer överens storleksmässigt. Förutom mankhöjd har hästens kropps- och muskeluppbyggnad och ryttarens balans betydelse för vad hästen klarar av. Baserat på de skolhästar vi har finns en övre viktgräns på 90 kilo för elever som vill börja rida på ridskolan.

Vi är medvetna om att ämnet vikt många gånger är en känslig fråga. När man håller på med hästar och ridning är det dock något som är ofrånkomligt. Det är vårt ansvar som ryttare att använda hästen med hänsyn till dess fysiska förmåga. Om hästen rids av en ryttare som är några kilo för tung, men där ryttaren har mycket god balans och följsamhet samt klarar av att rida hästen i en bra form, så kan hästen bära mer. Om det tvärtom är en ryttare med sämre balans och/eller följsamhet som dessutom är förhållandevis lång påverkas hästen mer. Detta är en bedömning som instruktören gör för att säkerställa att hästarnas arbete fördelas över tid.

Hästens arbete

För att vi ska ha hållbara hästar som tycker om sitt jobb är det viktigt att hästarna går rätt antal lektioner. Vad som är rätt antal lektioner beror på hästen, arbetet, dagsformen och ryttaren. Dessutom har vi har yngre hästar t ex Nessy, Vesslan och Billy som behöver tid att växa in i sitt arbete och som därför går färre lektioner, vi har äldre hästar som välförtjänt behöver få arbeta lite mindre och vi har hästar som varit skadade och som behöver få trappa upp arbetsinsatsen. När våra instruktörer utser hästar till sina elever så kommer de alltid att sätta hästarnas behov och välmående i första hand.

Ryttarens erfarenhet

En oerfaren häst passar bäst med en erfaren ryttare. En oerfaren häst behöver en ryttare som är säker på hur hjälpgivningen ska ges och vid vilket tillfälle. En erfaren ryttare har ofta en stadigare, följsammare och mer balanserad sits vilket passar bra på en yngre häst som påverkas mer av ryttarens vikt.

Ryttarbyten

På ridskolan möter våra hästar många olika ryttare med lika många olika signaler. För en ny häst kan många ryttarbyten skapa osäkerhet och i värsta fall göra så att hästen vantrivs. För att ge våra nya hästar bästa möjliga förutsättningar att lära sig sitt arbete väljer vi att sätta erfarna och balanserade ryttare på de nya hästarna inledningsvis.

Besöksadress

Fillanvägen 25
863 37 Sundsvall

Postadress

Fillanvägen 25
863 37 Sundsvall

Kontakta oss

060-53 66 40
ridskolan@sfrk.net