Hoppa till sidans innehåll

Hej kära medlemmar,

28 SEP 2021 20:30
  • Skapad: 28 SEP 2021 20:30

Det är många positiva saker som händer nu, både i och runt vår verksamhet. Matilda har varit hos oss i två månader och vi har redan börjat se resultat av de förändringar som genomförts. Vi har kommit upp på Sundsvalls politiska dagordning och har nu också fått presenterat vår verksamhet för Moderaternas företrädare. Därtill har planeringsarbetet med Drakfastigheter gällande utlovad renovering intensifieras.

Eftersom det är så mycket som händer samtidigt är det viktigt att ni får insikt i och förståelse för det som sker. 

Från styrelsens håll har vi givit Matilda två områden att fokusera på inledningsvis; hållbar hästhållning och att vidareutveckla kvaliteten i vår verksamhet. Övergripande för dessa är att vi ska få en stabil ekonomi i balans.

Ridskolehästarnas hälsa och hållbarhet är avgörande för våra möjligheter att bedriva verksamhet. Vi har givit Matilda uppdrag att titta på vilka egenskaper som krävs av hästarna, t ex temperament, exteriör, ålder och utbildningsnivå samt att skapa de förutsättningar som krävs för att att våra hästar ska vilja och kunna arbeta i verksamheten under lång tid.

Konkret har det hittills inneburit att Matilda sett över hästarnas foderstater, säkerställt att samtliga ridskolehästar går med ridskolans utrustning som är tillpassad av personalen för att minimera risken för skavsår och undvika felaktig belastning samt implementerat ett lektionsupplägg (H1, D1 osv) som innebär att hästarna får en jämnare arbetsbelastning med bra variation och möjlighet till en vilodagar.

Vi har haft många skadade hästar under det gångna året, vilket medfört att ett färre antal hästar fått göra hela arbetet. Detta blir snabbt en ond spiral som vi nu hoppas att vi lyckats stoppa och vända mot en positiv utveckling. De hästar som stått på längre rehabilitering har satts igång och börjat jobba lite smått. Ponnyn Billy, som köptes in i början av sommaren, har börjat arbeta i verksamheten och fungerar fint. De två stora hästarna, Vesslan och Blue Nessy, som köptes in i slutet av sommaren, verkar även de vara trevliga individer och Vesslan har börjat skolas in i verksamheten.

Hästläget är alltså bättre än innan sommaren, men vi har fortfarande, på lång sikt, för få hästar.

Matilda har skapat ett lektionsschema med en tillhörande utbildningsplan som förtydligar vad våra ridskoleelever kan förvänta sig att de ska få lära sig i respektive grupp, kunskapsmål för gruppen samt vilka kunskaper som krävs för att ta plats i en specifik grupp. Ridskoleelever som verkligen vill satsa på ridning som tävlingsgren kommer att få möjlighet att anmäla intresse till något som går under arbetsnamnet "Sportsatsningen". Mer information om detta kommer i närtid och målsättningen är att förändringarna implementeras från och med vårterminen.

Ingela och Rosie som jobbar på kansliet har flyttat in i baracken, som numera går under namnet HK (Högkvarteret). Nu sitter alla medarbetare som har administrativa uppgifter under ett tak och kommunikationsvägarna internt blir kortare.

Det är kostsamt att bedriva ridskoleverksamhet. Våra arbetskamrater hästarna står för en kostnad som är relativt konstant. Oavsett om det kommer en pandemi som förändrar alla förutsättningar så behöver hästarna mat, omvårdnad och vård om de får skador. Som förening har vi två alternativ att förhålla oss till för att kunna bedriva en bra verksamhet. Det ena är att höja våra avgifter så att vi kan avlöna personer att stå i vår kiosk, att delta som funktionär på våra tävlingar och för att finansiera verksamheten som helhet. Det andra alternativet är att vi medlemmar istället  bidrar ideellt och står i caféet och ställer upp som funktionär vid tävling. Olika arrangemang kräver mycket arbetskraft i såväl planerande som genomförande men är väsentliga intäktskällor för vår verksamhet i kombination med att vi hjälps åt att sälja t ex Restaurangchansen eller Newbody. Från styrelsens sida har vi stora förhoppningar om att vi solidariskt kan bidra ideellt eftersom att det inte bara har en positiv effekt på vår ekonomi, utan också skapar möjligheter att träffas och att få en tillhörighet i klubben, något som stärker vår förening. För att vi ska kunna göra det tillsammans på ett bra sätt kommer arbetsuppgifter framgent att fördelas och kommuniceras i god tid. Det kommer att handla om olika funktionärsuppdrag på tävling samt arbete i cafét. 

Vi har i likhet med våra grannföreningar infört säljbeting, något alla medlemmar nu kommit i kontakt med via försäljningen av Restaurangchansen. Konkret har säljbetinget hittills inneburit att samtliga medlemmar uppmanats att sälja minst ett häfte/app av Restaurangchansen, men helst flera. Ett önskemål som är väldigt lågt ställt jämfört med jämförbara föreningar i regionen. Vi kommer inför nästa år att begränsa antal försäljningstillfällen och välja produkter med hög efterfrågan som ger bra avkastning till vår verksamhet, men vi kommer att även fortsatt förvänta oss att våra medlemmar ställer upp på ett minimikrav gällande försäljning. Det handlar inte bara om solidaritet, att det är viktigt att vi alla hjälps åt, om än så bara genom att sälja ett häfte Restauranchansen. Ett brett engagemang där alla medlemmar säljer ett häfte ger ett betydelsefullt tillskott för vår ekonomi och ökar därmed våra möjligheter att vidareutveckla verksamheten.

Planeringen och arbetet med Drakfastigheter gällande upprustning av ridhuset har intensifierats. Renoveringen av köket i cafét kommer att påbörjas efter årsskiftet och därefter inleds arbetet med att bygga en ny, bredare dörr till ridhuset, ett bättre anpassat sekretariat för tävling och att fräscha upp läktaren samt bygga ny sarg. 

Den 1 juni uppvaktades vi med besök av Socialdemokraterna och Vänster i form av Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Niclas Evaldsson och vice ordförande Jeanette Hedlund och den 1 september fick vi besök av Moderaterna; Alicja Kapica, oppositionsråd, Victoria Jansson, gruppledare, Per Lindstrand, ledamot Kultur- och Fritidsnämnden samt Oscar Brusell, politisk sekreterare. Det har varit utmärkta tillfällen för oss att presentera vår verksamhet, våra tankar om framtiden och de begränsningar vi upplever i anläggningen. Responsen har varit väldigt positiv och vi känner vi oss smått förhoppningsfulla inför Kultur- och Fritidsnämndens möte den 29 september där det är sagt att vår anläggning kommer att behandlas. 

Vi kommer att fortsätta hålla er uppdaterade och ni är välkomna att kontakta oss i styrelsen om ni har frågor, idéer eller om ni är intresserade av att bidra med era ideella krafter. Vi vet att det finns en stor och bred kompetens bland våra medlemmar och vi behöver och uppskattar ert engagemang.

Vänliga hälsningar

Styrelsen, SFRK

Kontakta styrelsen


E-post: Adressen Gömd

SISU samverkan    

 

blobid0.png

 

 

 

  

 

 

 



 

 







 

 

 



 


  logga_alone_200x72

  

 

Postadress:
Sundsvalls FK - Ridsport
Fillanvägen 25
86337 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 060536640
E-post: This is a mailto link

Se all info